Pregătirea piscinei pentru sezonul receRecomandăm ca închiderea piscinei să se realizeze la temperaturi de sub 15°C pentru a nu se dezvolta algele în apa rămasă în piscină.
Curățarea pereților și a fundului piscineiO ultimă curățare a piscinei înainte de iernare este foarte importantă. Acest pas vă poate scuti de surprize neplăcute odată cu redeschiderea sezonului, deoarece o apă curată înseamnă în primul rând o apă mai echilibrată chimic. De asemenea, curățând cu atenție piscina, veți reduce riscul de a rămâne în apă spori de alge care se pot înmulți peste iarnă.
Aspirați toate impuritățile de pe fundul piscinei și
curățați pereții piscinei cu perii dedicate sau roboți de piscină.
Curățați linia apei cu substanțe degresante și anticalcar.
Tratamentul chimic de toamnăUnul dintre principalele aspecte este tratarea chimică dinaintea îngheţului. La o temperatură de 5-6°C, algele şi bacteriile nu au un mediu prielnic de viaţă și vor îngheţa odată cu apa. La venirea primăverii, acestea vor reveni la viaţă, prin urmare, tratamentul din toamnă este foarte important.
1. Aduceţi nivelul pH-ului la 7,0-7,6;
2. Este necesar un tratament intensiv cu
clor granulat. În funcție de produsul folosit, citiţi instructiunile de pe etichetă şi folosiţi
doza de şoc;
3. Completaţi tratamentul cu o substanţă împotriva algelor (
Antialge/Algicid), în
doza de şoc recomandată de producător;
4. Pentru prevenirea depunerilor adaugați soluție
anticalcar;
5. După ce aţi introdus toate substanţele,
lăsaţi sistemul de filtrare să funcționeze cel puţin 24 de ore pentru pentru a asigura o distribuție completă a substanțelor în masa apei.
Nivelul apei pe perioada ierniiPiscina nu trebuie golită complet pe perioada iernării. Apa din piscină acționează ca stabilizator de presiune asupra pereților și fundului piscinei. Mai mult, apa are rol de stabilizator termic, evitând contracțiile pământului în perioada de îngheț. Pastrând apa în piscină aceasta va îngheța doar la suprafață, iar dedesubt se va menține o temperatură de aprox. 3-4°C protejând astfel finisajul interior al piscinei.
Pastrarea apei în piscinele placate cu mozaic din sticla (vitroceramică) sau gresie are avantajul unei bune conservări pe perioada iernii și vă poate scuti de anumite neplăceri la fiecare început de sezon (reparații la finisaje, fisurări sau desprinderi parțiale ale finisajelor). În multe dintre cazuri, nu calitatea adezivului este de vină pentru astfel de neplăceri, ci tocmai lipsa apei și expunerea directă a finisajelor la zapadă, la ciclurile de îngheț-dezgheț etc.
De asemenea, linerul expus direct intemperiilor și variaților de temperatură din timpul iernii se poate deteriora.
1. Goliţi apa din piscină până când nivelui apei scade cu aproximativ 15 cm sub cele mai de jos piese înglobate în pereții piscinelor: skimmere și duze. Se recomanda ca proiectoarele să rămână scufundate, pt a evita deteriorarea în urma ciclurilor de îngheț-dezgheț sau formarea gheții în dreptul acestora.
Scăderea nivelului apei din bazin se efectuează ținându-se cont și de eventualele ploi ori de aportul de apă rezultat în urma topirii zăpezii.
2. Este foarte important să nu lăsați filtrul murdar peste iarnă, indiferent de sistemul de filtrare pe care îl folosiți.
În cazul unui filtru cu cartuș, acesta trebuie scos și curățat cu o substanță specială și apoi lăsat la uscat.
În cazul unui filtru cu nisip, acesta poate fi curățat cu ajutorul funcțiilor de „spălare în contracurent” (Backwash)
si clătire (Rinse).
Protejarea echipamentelor piscinelorMajoritatea ţevilor (instalația hidraulică) ar trebui să fie montate sub cota de îngheţ (90-100 cm). Dacă această condiţie nu este respectată, ţevile trebuie golite înainte de venirea iernii.
1.
Goliți instalația hidraulică și demontați echipamentele. Trebuie eliminată apa din instalația piscinei și
orificiile tuturor acesoriilor piscinei trebuie acoperite.
2.
Filtrul piscinei va fi golit de apă și ferit de umezeală și îngheț pe perioada iernii.
3. Se va
verifica starea nisipului, dacă acesta va mai putea fi folosit și în sezonul viitor. Dacă nisipul din filtru este pietrificat sau foarte alunecos, va trebui să-l scoateți pentru a nu se întări și afecta celelalte componente.
Așa cum am mai precizat, este recomandată spălarea nisipului din filtru (dacă acesta este în stare bună), folosind funcțiile backwash și rinse.
4. Decuplați pompa de recirculare a apei de la alimentare, scoateți coșul (prefiltrul) și curățați-l de impurități, apoi eliminați total apa din interiorul pompei și depozitați pompa într-un loc uscat și ferit de îngheț.
5. Toate echipamentele electrice se vor decupla de la alimentarea cu energie electrică - mai puțin pompa submersibilă.
6. Robineții aferenți duzelor și sifoanelor vor fi pe poziția închis.
7. Goliți vasul tampon, în cazul piscinelor cu canal perimetral.
8. În cazul sistemelor de tratare, goliţi celulele de analiză a apei.
9. Pentru pompele de dozare Clor/pH, scoateţi sonda de citire din instalaţie şi introduceţi-o într-un recipient cu apă, care trebuie protejat de îngheţ.
10. Schimbătoarele de caldură, încalzitoarele electrice, pompele de căldură, echipamente UV etc., trebuie golite pe perioada iernării.
Protejarea piscinei cu balize și prelatăEste recomandat să utilizaţi
plutitori anti-îngheţ (balize / spărgătoare de gheață) pentru a preveni formarea unui pod de gheaţă, care poate afecta finisajul şi structura bazinului. Plutitorii anti-îngheţ trebuie amplasaţi pe tot perimetrul piscinei, precum şi pe cele două diagonale.
Folosiți o
prelată de iarnă care să acopere eficient piscina, eliminând riscul de pătrundere a particulelor de murdărie pe parcursul iernii.
În plus, cu ajutorul prelatei de iarnă, apa va fi mult mai echilibrată din punct de vedere chimic, piscina fiind totodată protejată și de ploaie, zăpadă, razele UV ale soarelui etc.
În cazul folosirii prelatelor de iarnă, este posibil să fie nevoie ca accesoriile, precum: trambulinele, scările, balustradele, cascadele etc., să fie demontate. În acest caz, ele trebuie curățate și păstrate în locuri uscate și ferite de îngheț, până la începerea noului sezon